top of page
  • Szerző képeketperctori

Projekt 3 - Iniciálé

„...Reggel előadod nagyszerű tervedet az apátnak. Nagyon örül neki, és nyomban elkezdik megvalósítani. Hálásan köszöni figyelmességedet, és arra invitál, hogy ha már így alakult, vegyél részt a reggeli közös imán. Később körbevezet a kolostorban, és egy nagy teremben szorgos szerzeteseket látsz gyertyafénynél apró ecsetekkel papírlapok fölött ügyködni. Az apát elmondja, hogy a sajtkészítés mellett főleg kódexmásolással foglalkoznak, és igazi remekműveket készítenek az itteni rendtársak, van, hogy egy könyv akár több évig is készül, de minden Kezdőbetű (Iniciálé) a legtökéletesebb aprósággal van kidolgozva Isten dicsőségére. Mivel látszik rajtad, hogy a dolog nagyon érdekel, odaint egy fiatalabbnak látszó szerzetest, hogy megmutassa neked a kódexmásolás rejtelmeit...”


Feladat:


Készíts egy iniciálét a lehető legnagyobb díszítettséggel a füzetbe vagy digitálisan, ehhez ezt a betűtípust használd fel. 0-50XP


Ha igazán profi megoldást akarsz, egy kis motiváció.



Diák 1
Diák 2

Diák 3
Diák 4
Diák 5

Kréta vázlat


Kódex


A kolostorok egyik legfontosabb feladata a kódexmásolás volt. A szerzetesek aprólékos munkával, kézzel készítették a könyveket, melyeket rendkívül részletesen kidolgoztak. A kezdőbetűket iniciálénak hívjuk, sokszor kész festmények voltak. A kódexet a végén nagy bőrkötésbe kötötték és sokszor még zárat is tettek rá (vagy drágakövekkel díszítették a borítót).

コメント


bottom of page